среда, 29. јануар 2014.

Kako da nadogradite nokte- same- kod kuće???

Divno je imati duge, sređene nokte, ali ako nismo u stanju da pustimo naše prirodne nokte ili jednostavno nemamo vremena da ih lakiramo često koliko bi trebalo, rešenje je nadogradnja noktiju.
Kada sa strane razmotrimo ceo proces nadogradnje ili izlivanja i ne izgleda tako teško, zar ne?
Tom mišlju sam se i ja vodila, pa eto, sada iz ličnog iskustva pišem ovaj post.
Prvo nam je potreban alat.
I naravno čim biste isti googlovali prvih zilion ponuda bi bili ‚‚kvalitetni nemački ovi oni setovi za nadogradnju noktiju‚‚ . To su gluposti. Jedan takav set se prodaje za 10000 dinara a u drugom oglasu, opet isti taj zaa 3500. Nelogično? Naravno. U tim setovima obično ne dobijete ni pola potrepština, a oni obično sadrže:
  • UV lampu od 36w (koja inače kod kineza u bloku 70 košta 1300din)
  • zilion tupih turpija (solidne turpije u zadruzi koštaju oko 60din, kod kineza su nešto skuplje)
  • sredstvo za uklanjanje zanoktica(kinesko ni slučajno ne koristiti)
  • grickalicu za skraćivanje tipsi (150 din u bloku)
  • milion nekih stikera, šljokica i gluposti koje nisu neophodne za start ali privlače pažnju
  • lepak za nokte(oko 100 din)
  • i da, izuzetno kvalitetne gelove od 5ml, 3 osnovne bla bla bla - ništa ne valjaju jer osnova dobre nadogradnje jesu gelovi i ne možete očekivati da uradite nadogradnju sa gelovima koji inače koštaju oko 200 do 600 dinara.
Gelovi koje sam koristila, za koje pouzdano znam da su dobri su Akzent gelovi. Jesu skuplji, ali su kvalitetni. Kupila sam i jedan Linda i jedan kineski GC ili tako nešto, košaju oko 500-600dinara, ali verujte da ništa ne valjaju. istog dana se odvoje od nokta. Dakle, bolje je dati 3, 4 hiljade za jedan dobar gel koji možete nanositi u više slojeva, nego baciti 2000 na gelove sumnjivog porekla koji em što ne traju em što ko zna šta sadrže i od čega su.
Šta moramo imati u startu? Prvo gel ili gelove, kako se već ko odluči. Onda trebaju nam tipse, lepak za nokte(nikako ne koristiti super lepak), alkohol, ulje za zanoktice(može i maslinovo, bebi ulje, bilo kakvo), tuferi koji ne ostavljaju dlačice (rolna košta oko 500din ali dugo traje kao i gel zaboravite kad ste kupili), dobra turpija, grickalica za tipse, prajmer(sredstvo za dehidrataciju nokta i čišćenje), lampa naravno može i plastična koja je jeftinija, ipak je za kućnu upotrebu i to bi bilo to, četkice ili samo jedna četkica nije  bitno, bitno je da imate čime da nanesete gel.
A sad kako?
  1. oprati ruke i alkoholom dezinfikovati sve, dakle grickalicu, četkicu, turpiju (svaka turpija može da se dezinfikuje, neka manje neka više samo je nemojte potapati direktno u alkohol), dakle sve.
  2. prvo izguramo zanoktice. Možemo i sa drugim noktom a možemo i kupiti pogurivač zanoktica. Verovatno svi kod kuće imamo starru istupelu turpiju koja je na ‚‚izmaku snaga‚‚. E to nam treba. Skidamo površinski sloj nokta, odnosno noktnu ploču. Ovo je najteži deo, najveći problem može da se napravi pa savetujem da ko nije siguran ipak batali sa tom pričom, opet govorim iz iskustva. Blago turpijati površinu nokta dok ne izgubi sjaj i dok ne postane ravna(primetićete da svi imamo one vertikalne crte po površini nokta - e pa to treba eliminisati :) )
  3. kada je to završeno nanosimo prajmer na isturpijani nokat i pritom pazimo na kožu oko noktiju jer može izazvati peckanje.Prajmer ostaviti da se suši oko 2 minuta i nakon toga ne dirati nokte jer smo ih upravo očistili.
  4. sledi odabir tipsi. Treba gledati da tipsa počinje i završava se sa prirodnim noktom.Ne bi trebalo da bude odstupanja jer je estetski jako ružno a i postoji velika verovatnoća da se tipsa koja štrči sa nokta ili  je uža od njega prva odlepi. Polako, lepo izmeriti tipsu za svaki nokat. I ne mislite da su prsti leve i desne ruke isti jer nisu, dakle merimo svaku.
  5. kada smo izmerili stavljamo malu količinu lepka na tipsu - nikako na nokat, i to do označenog dela. Odmah tipsu postavljamo na nokat isto do označenog dela i polako pritiskamo na dole da ne bi ostao vazduh ispod tipse. To je malo teže ali polako se savlada. Vazduh koji ostane ispod tipse savršeno je mesto za pojavu gljivica, a i polako se širi i odlepljuje nokat. Držati nokat nekoliko sekundi dok se lepak ne osuši.
  6. onda grickalicom za tipse skratiti nokte na želljenu dužinu. Možda je najbolje ostaviti ih malo duže zbog naknadne obrade nokta.
  7. sad sledi turpijanje... Turpijamo površinu tipse tako da se stopi sa našim prirodnim noktom. Najbolje ćete proveriti da lli ste dovoljno isturpijali prelaskom prsta preko dela gde prestaje tipsa a počinje prirodan nokat. Razlika pod prstima treba da bude minimalna. Paziti da se ne isturpija previše prirodni nokat. Nakon toga isturpijati i gornji deo nokta i napraviti oblik. Moglo bi da potraje...
  8. kada ste to završili opet prajmer nanosite ali samo na prirodan nokat. nakon što se on osuši krećemo sa gelom
  9. prvo bi trebao da ide bazni gel ili osnova, ali je dobro kupiti i višefazni gel i koristiti samo njega u svakom nanošenju. Gel nanosimo četkicom u tankom sloju i ostavljamo ga u lampi da se suši 2 do 4 minuta. Nakon vađenja iz lampe skidamo lepljivi sloj gela sa alkoholom i tuferom ili maramicom. Palčeve geliramo odvojeno da bi smo mogli ravno da ih sušimo zbog slivanja gela.
  10. posle toga nanosimo drugi sloj gela i isti je postupak. Drugi gel turpijamo ukoliko nije ravan ili je predebeo nokat. 
  11. za osnovu je dosta a sada sledi korak kada šaramo po noktima ili ih samo lakiramo. Ovo je postupak za nadogradnju bez frenča jer je potrebno vreme za frenč pa u međuvremenu trenirajte sa lakovima. Nikako ne koristite obični aceton, već uljani, zato što obični nagriza gel. 
  12. kada smo nalakirali nanosimo poslednji završni sloj gela koji nije obavezan ali da ne biste morali svaki dan da lakirate nokte predlažem, ja tako radim, da ispod poslednjeg sloja naneste neki neupadljivi lak, svetliji, koji ćete imati za ne daj bože na noktima, a preko nalakirajte kako ste zamislili.
  13. poslednji sloj gela se nanosi u izuzetno tankom sloju jer se ne turpija, može ali je lepše kada se ne turpija, i možete naneti završni gel sa sjajem ili obični koji ste naneli i u prethodnim koracima pa preko njega namazati providni lak. 
  14. na kraju se turpija samo onaj deo gela koji je igrom slučaja dospeo do mesa i malo se popravlja oblika sa strane i odozgo nikako na površini nokta.
Ovo sam napisala, kao što rekoh, iz ličnog iskustva, meni funkcioniše, koristim akzent uv gel, nokti drže dok ih ja ne skinem.
Moram reći i da sam, kada sam prvi put pokušala da radim nadogradnju isturpijala palac malo više i zato kažem da se delikatno turpija noktna ploča. I da, trebalo mi je jedno 4 sata da sebi nadogradim nokte tipsama, izlivanje ide dosta brže, ali sam vremenom smanjila to vreme. Pa ipak moj vam je savet da se prvo raspitate iz prve ruke kod neke kozmetičarke da vam pokaže ili što je još bolje, zakažite nadogradnju u nekom salonu i kao, ničim izazvano, ispitujte kozmetičarku oko svakog pokreta koji napravi.
Kada sam sebi uradila drugu nadogradnju, palo mi je napamet da počnem to da radim i drugima za novac - GREŠKA! Sa razlogom postoje kursevi i 99% devojaka koje rade tako od kuće su završile makar te kurseve. Kursevi nisu skupi traju oko nedelju dana i koštaju od 50 do 100e zavisi gde. I ako hoćete da pohađate neki kurs tog tipa proverite da li daju neki sertifikat, diplomu, potvrdu, nešto da ne biste uzalud bacali pare. E a kada završite kurs i malo se zezate kuči otvaraju se i druge mogućnosti - možete raditi na poziv u salonima za procenat što i nije toliko loše. Pa dok u salonu radite nekoj devojci, slučajno joj kroz priču(jer kozmetičarke su tako pričljive) recite da umesto za 1500 vi možete da joj uradite za 1000 i dajte joj broj i tako, polako kreće.... Eto načina da uštedite na svojim noktima, a možda i vremenom zaradite na tuđim.
Nadam se da post nije bio previše konfuzan i da vam je bio od pomoći :)

2 коментара: