уторак, 29. април 2014.

Kako napraviti svoj parfem

I danas vam iz prve ruke prenosim svoje iskustvo.
Pravljenje parfema nije teško koliko se čini. Potrebno vam je svega nekoliko skromnih sastojaka, malo vremena i apsolutno 0 % veštine.

Ovaj način izrade parfema ima mnoge prednosti, među kojima je i odabir kvalitetnih sastojaka, ali i nemogućnost upotrebe hemijskih sredstava od čega su većinom sastavljeni današnji parfemi. Druga stvar je što niko, ali apsolutno niko neće mirisati kao vi, jer je svaki ovakav parfem potpuno jedinstven i uvek iznova možete eksperimentisati sa novim aromama. Treća prednost je naravno u ceni i nije nimalo zanemarljiva. Naime, svi znamo koliko koštaju parfemi u parfimerijama ili kod šanera, gde je veća verovatnoća dobiti sedmicu na lotou nego originalan parfem. Sa druge strane, svoj parfem možete napraviti sa svega nekoliko stotina dinara, odnosno nekoliko eura.
Zabluda je to da ovi parfemi nemaju jak miris ili da se ne zadržavaju dugo na koži. Jačinu arome sami možete da kontrolišete, a dužina zadržavanja na koži je otprilike od 12 do 24 sata.
Evo i potrebnih sastojaka:
-za osnovu, odnosno bazu preporučljivo je koristiti biljno ulje umesto alkohola. Možda je najbolje ulje jojobe jer je veoma stabilno i neće dugo užegnuti, ali možete koristiti i bademovo ili ulje semena kajsije.
- sledeci korak je odabir željenog mirisa odnosno mirisne note. To znači odabir eteričnih ulja koja vam najviše odgovaraju.
Ja ću vam navesti recepte za nekoliko parfema koje sam i sama pravila i sa kojima sa bila vrlo zadovoljna:

1. Ovaj parfem veoma podseća na Chanelovu 5-icu, a njegovi sastojci su:

  • 10ml osnovnog ulja(jojoba, badem, seme kajsije)
  • 24 kapi eteričnog ulja Yilang Yilanga
2. Ovo je jedan malo ozbiljniji parfem, bar po mirisu i najviše recepata sam dala upravo za njega
  • 10 ml osnovnog ulja
  • 12 kapi eteričnog ulja Yilang Yilanga
  • 12 kapi eteričnog ulja sandalovine
3. I jedan unisex parfem :
  • 10 ml osnovnog ulja
  • 5 kapi eteričnog ulja limuna
  • 5 kapi eteričnog ulja pomorandže
  • 20 kapi ulja Bergamota(inače vrsta pomoranže jako izražajnog mirisa)
  • 2 kapi eteričnog ulja sandalovine
To su moji recepti, ali naravno svako po svom nahođenju može odabrati manje ili više aroma i staviti manje ili više ulja. Proces pripreme je vrlo jednostavan. Sve sastojke pomešajte u manjoj posudi sa poklopcem i promešajte čačkalicom i to je to. Možete koristiti i prazne bočice od eteričnog ulja.  Vaš parfem je spreman za upotrebu. 
Posebno je pogodan osobama čija je koža osetljiva na alkohol, a pri odabiru eteričnih ulja treba imati na umu kvalitet ulja, što neće bitno uticati na miris parfema, ali naravno da prirodna ulja osim što veoma lepo mirišu takođe i neguju kožu. Prilikom korišćenja ovih parfema primetićete da ste opušteniji, manje nervozni, a neki mogu delovati i kao afrodizijaci.
Prepustite se čulima i uživajte :)

понедељак, 28. април 2014.

Domaci sampon za brzi rast i jacanje kose

Ovaj šampon je pravo rešenje za problem peruti, slabe i tanke kose. Ojačava vlas iz korena, ubrzava rast kose i podstiče rast novih vlasi.

Ovaj šampon je potpuno jednostavno napraviti kod kuće, a košta koliko i jedan malo bolji šampon, s tim što ga je više (oko 1 l) i što duže traje.
Potrebno je:
- 1 običan litarski šampon(tipa kopriva, breza..)
- pantenol rastvor 100ml
- kapi koprive 30 ml
- AD kapi
Odasuti malo šampona, oko 150ml i dodati sve sastojke. Promućkati i šampon je spreman za upotrebu.
Koristiti dva do tri puta nedeljno pri uobičajenom pranju kose. Daje izvanredne rezultate.
Ja sam za njega čula tako što je pre nekih godinu dana moja drugarica prešla iz mat crne u blajhanu plavu boju kose za dva dana. Naravno, kosa joj je bila urnisana od blanša i morala je da se ošiša skoro "na muško". Za dva meseca redovnog korišćenja ovog šampona kosa joj je bila do ramena i to me je ubedilo u delotvornost.
Inače, u ovaj šampon se mogu dodavati i drugi sastojci kao na primer ricinusovo ulje koje obiluje vitaminom E i ricinoleinskom kiselinom i jača kutikulu vlasi. Na kožu deluje umirujuće i uništava gljivice koje su između ostalog odgovorne za nastanak peruti. Umesto ricinusovog ulja može se koristit i kantarionovo ulje koje je odavno poznato po svojim regenerišućim svojstvima. U smesu dodati pola bočice ricinusa(kantariona) za normalnu kosu, a za jako oštećenu i celu bočicu.
Ja lično koristim šampon od koprive litarski( a u njemu koprive 0%), pantenol iz apoteke naravno (košta oko 200 din), AD kapi (od 100 do 200 din), ulje koprive iz bio špajza (170 din). Ispostavlja se da šampon nije skup s obzirom da ga ima dosta pa dugo traje. Čak nekoliko meseci.
Probajte i uverite se. Nadam se da vam je post bio koristan :)

уторак, 4. фебруар 2014.

Sapun-maska protiv bubuljica i mitisera - prirodna kozmetika

Sve što nam donosi ovaj period godine - nedostatak sunca, boravak u zatvorenim prostorijama, vetar, teška ishrana - utiče na lepotu naše kože, a najviše na lice. Zato je baš u ovom periodu najbitnije zaštiti lice od negativnih spoljašnjih uticaja. Kako bolje zaštiti lice nego redovnim čišćenjem?
Ja koristim Khan al Saboun sapun za čišćenje lica iz Royal Mixture kolekcije. Ovako izgleda


Koliko vidite skroz je prirodan, a sačinjen je od maslinovog ulja, kokosovog ulja, palminog ulja, susamovog ulja, kurkume, meda, čurukota(nigella sativa, crni kumin, crno seme ili crni susam) i soda vode. To su svi sastojci. Verovali ili ne. Dakle pravo iz prirode na moje lice.
Počela sam da ga koristim, najpre, zbog malog miliona mitisera i povremenom pojavom bubljica. Takođe i koža mi je bila neujednačene boje. Sasvim je jednostavno, ne oduzima puno vremena, a meni pomaže. Koristim ga svakog drugog dana, uveče pre spavanja, nakon skidanja šminke. Nakvasim lice toplom vodom i sapun razmažem u maloj količini po rukama i onda masiram lice jedan minut. Nakon toga, dobro isperem lice i namažem hidratantnu kremu. Odmah se vide rezultati u smislu mekoće i čistoće kože, a potpuni rezultat se vidi nakon desetak dana, znači 3 do 5 korišćenja. Trenutno nemam problema sa mitiserima, bubuljicama niti bojom lica. Sve je savršeno i ujednačeno, a sapun koristim preventivno dva puta nedeljno, čisto radi čišćenja kože.
Nadam se da ste pronašli nešto korisno, javite mi svoja iskustva sa prirodnom kozmetikom :)

петак, 31. јануар 2014.

Prirodna kozmetika

Koliko sam mogla da primetim, u Srbiji pojam prirodne kozmetike ili nije baš jasan ili nije popularan.
Naime, prirodna kozmetika nije ona krema u koja je bele boje, kompaktna, a na čijoj etiketi piše da je prirodna. Prirodna kozmetika se pravi samo i isključivo od biljaka i drugih sastojaka koji dolaze direktno iz prirode bez dodavanja hemije koja je inače glavni i često jedini sastojak kozmetike koju mi Srpkinje svakodnevno koristimo.
Kozmetika koja nosi oznaku prirodna, biološka i sl,, mora biti samo od prirodnih sastojaka i ti sastojci moraju biti uzgajani na strogo kontrolisanom zemljištu. Većina kompanija koja se reklamira prirodnom kozmetikom nema sertifikat o tome.Uglavnom da tu može da zaluta neki beznačajni procenat neke biljke, ali daleko od toga da je proizvod prirodan.
Kod nas ne postoji nijedna kompanija koja proizvodi niti prodaje bio kozmetiku. U svetu postoje kompanije koje svoje preparate prave isklučivo od bio komponenata ali 99% ne vrši šiping u Srbiju.
Moram napomenuti da ni prirodno pravljeni sapuni kojih kod nas ima na svakom ćošku nisu baš prirodni. Kao ni ‚‚seljački‚‚ sapuni.
Ja sam od nedavno počela da koristim bio kozmetiku koja mi stiže iz Katara i jako sam zadovoljna sa njom.
Najviše se bazira na sapunima i uljima, koja najviše i koristim.
Evo kako to izgleda
Možda ne izgleda baš najbolje, ali je MELEM u pravom smislu reči. Trenutno koristim ulje za telo, sapune za razne svrhe, masti.... I miriše bolje od svake hemijske kreme, sapuna, ulja, pa i nekih parfema :) Znači miris je predivan.
Dakle, ne verujte reklamama, ako imate nekoga preko naručujte kozmetiku, nije skupa kao što se očekuje, ima naravno i dosta skupih proizvoda ali se može naći ponešto za svakoga. Uskoro očekujte više o ovim proizvodima, njihovim sastojcima i delovanju.
Nadam se da vam je post bio zanimljiv, javite se ukoliko imate neke ‚‚dvoneumice‚‚ :)

Strije - Kako ih se rešiti

Pretpostavljam da su mnogi od vas postavili ovo pitanje.
Zapravo, strije se jako teško uklanjaju, ali postoji jednostavan i ne tako skup način da se svedu na minimum.
Ono što preporučujem iz sopstvenog iskustva je Eucerin ulje za strije. Veoma je delotvorno i uspešno rešava problem strija.


Prodaje se u bočicama od 100ml, košta oko 1300din i može se naći u svim apotekama. U zavisnosti koliko je područje zahvaćeno strijama, jedna bočica će biti sasvim dovoljna da uvidite rezultate.
Strije su ustvari ožiljci na koži koji nastaju usled pucanja kože prilikom promene težine, hormonskog poremećaja i sl. Kao i svaki ožiljak, teško se otklanja. Najbitnije je početi sa tretmanom čim primetite strije, ali delovaće dokle god one ne promene boju i ne postanu bele. I tada se može desiti neko manje poboljšanje, ali najbolje je tretirati ih dok su još crvene(ljubičaste, roze).
Ulje se maže svakoga dana ujutru i uveče, najbolje odmah nakon tuširanja. Preporuka je da prilikom tuširanja masirate mesto zahvaćeno strijama rukama i vodom, naizmenično menjajući temperaturu vode.
Slobodno se možete obući nekoliko minuta nakon nanošenja ulja jer je ulje suvog tipa i koža ga lako upija i ne ostaje previše masna.
Prilikom utrljavanja ulja slobodno malo jače pritiskajte mesto pod strijama kako bi podstakli bolju reakciju.
Ja sam imala strije u unutrašnjosti butina, iza kolena, malo na rukama i grudima. Prvo sam koristila Šaljića i nisam videla neki pomak nakon 2 boce, a nakon toga sam posle kratke pauze počela da koristim Eucerin i zaista strije su se dosta smanjile i postale jedva vidljive.
Preporučuje se da uz bilo koji tretman za strije koristite i anticelulit tretman i sredstvo za zatezanje kože.
Ovo je moje iskustvo, meni je pomoglo, nadam se da će i vama :)
Nadam se da vam je ova imformacija bila korisna, javite svoja iskustva :)

четвртак, 30. јануар 2014.

Kako smršati - jednostavno

Ako i vi, kao i ja, spadate u grupu devojaka koja stalno kuburi kojim kg više, ne brinite. Sasvim jednostavno, bez dijete i vežbanja možete izgubiti čak 3kg. Nije loš rezultat bez napora.
Prvo i jedino što treba da uradite jeste da prestanete da pijete sokove, bilo gazirane ili ne. To su sami šećeri + hemija. To vam nije potrebno. Naše telo, mišići, radi na šećere, ali ne te, već one dobre koje dobijamo unosom voća, npr.
Umesto sokova ubacite vodu. Dnevno treba popiti najmanje 2l vode. Ja pijem po potrebi to se kreće oko 2,5l. Dakle kad god sam žedna popijem po čašu vode.
Nemojte odmah da se obeshrabrite. Pre nisam imala običaj da pijem vodu, popijem čašu, eventualno 2 dnevno, što je manje od pola l. Ali nakon par dana unosa vode, prosto se organizam navikne i traži vodu.
Naravno, u svemu treba biti umeren, možda vaš organizam ne traži toliko vode, možda traži manje, a možda i više. Sve se to uskladi nakon par dana i sami procenite koliko vam je potrebno, odnosno pijete po potrebi.
Dobra stvar je to da podstiče i izbacivanje tečnosti.
Može biti malo neugodno kada krenete da izbacujete tečnost na svakih pola sata, ali se to vrlo brzo normalizuje. Nemojte koristiti vode sa ukusima, jer su prepune onih stvari kojih želimo da se otarasimo.
Osim što je ova metoda zdrava, preporučljiva i pomaže vam da u startu skinete oko 3kg, voda će vas zasititi. Kao što ste verovatno čuli, organizam nekad pomeša signale gladi i žeđi, pa kad osetite glad popijte čašu vode, jer ste možda žedni, a ne gladni. Ne uspeva uvek, ali se dešava i to. Dakle, dovoljnim unosom tečnosti smanjićete apetit u nekoj meri koja nije zanemarljiva.
Ništa vas ne košta da probate.
Nadam se da sam bila od pomoći :)

Eveline lakovi za nokte

E pa ovako, verujem da ste svi čuli za eveline lakove za nokte, 3u1, 8u1, dijamant itd. Takođe, sigurna sad da se kolebate da li da ih kupite ili ne jer ste se naslušali kojekakvih priča, te formaldehid, te miomi , gljivice, bla bla bla....


Ja ću vam preneti svoje iskustvo.
Nakon dugogodišnjih nadogradnji, izlivanjanja, nokti su mi postali, blago rečeno, užasni. Počeli su da se listaju, lome, nije postojao način da ih pustim da sami rastu... Doduše, omakne mi se i po koje grickanje, tu i tamo... Da, znam, odvratno....I sve to ne bi bilo strašno da ja nisam počela da živim samostalno u svakom smislu i to  u drugoj državi. Kako bi malo korigovala budžet prvo čega sam se odrekla bio je manikir.
Ludela sam zbog kratkih dečačkih noktiju, dok mi drugarica nije preporučila Eveline lak 8u1. Ona je imala rezultate.
Reših da pokušam. Mazala sam lak svakog dana, sloj preko sloja, pa petog dana skidam sve i ispčetka. Rezultati su se vrlo brzo videli, za manje od mesec dana sam već imala, onako, pozamašne nokte. Postali su jaki, gotovo da nisu mogli nikako da se saviju.
Međutim, primetila sam da su požuteli i da je bela linija postala nekako iskrivljena, izdeformisana. Da ne pominjem koliko su me pojedini dokti peckali dok sam nanosila lak. Žutilo sam, naravno pripisala cigaretama, što je bila greška, a za ostalo - ma nema veze imam duge i jake nokte.
Ubrzo sam prestala da koristim njihove lakove i za divno čudo, nokti nisu oslabili i počeli da se lome i sve ono što se očekuje sa prestankom korišćenja bilo kog proizvoda. Tek nakon mesec i po, dva, pukao mi je prvi nokat. Iako sam imala u zalihama još dve bočice laka (i dalje ih imam) nisam smela ponovo da se usudim da ga kosritim jer sam i od drugih čula za iste probleme prilikom korišćenja tog laka.
Znači, lak je jak, delotvoran, napravljen od ko zna čega(piše na kutijici) i treba se primenjivati tačno po uputstvu.  Ja lično ne poznajem nikoga ko je koristio lak a da nije imao neželjena dejstva. Sada ga više ne koristim, ima dosta prirodnih načina da ojačate nokte, o tome neki sledeći put.
Ukoliko se ipak odlučite da ga koristite, dobro proučite uputstvo, zaštitite obavezno kožu oko nokta i srećno.
Nadam se da vam je post bio koristan, javite vaša iskustva :)

Lepa kosa - maska za brži rast i oporavak kose

Nedavno sam čula za ovu jako delotvornu masku za kosu i isprobala je. Pa ustvari koristim je oko dva meseca i rezultati su zaista zadovoljavajući

Imam dugu kosu koja je po prirodi jako suva, polu talasasta, takoreći izgleda kao metla. S tim u vezi, primorana sam da je svakog drugog dana silujem presom za kosu. Prvo nisam imala neki veliki problem jer mi se kosa nije mastila preterano mogla sam da je perem svakog petog dana, pa onda uz određenu negu peglanje nije predstavljalo preblem. Kad ono međutim! Pre nekih 6 meseci kosa je počela nenormalno da mi se masti. Ako je danas operem, sutra je vezujem ili ponovo perem. I od tolikog peglanja krajevi su mi ispucali katastrofalno i svakim šišanjem sve više sam je skraćivala. Moram da naglasim da koristim kvalitetnu presu sa kojom nikada nisam imala problem i garantujem da manje oštećuje kosu od feniranja. Sve u svemu postala sam očajna...
Ja mislim da ne postoji krema, maska ili šampon koji nisam probala a koji može da se kupi. Onda sam slučajno naletela na jedan recept i isprobala ga, i zamislite, delovao je.
Radi se o koliko toliko prirodnoj masci za kosu koja je vrlo jednostavna za pravljenje, ne oduzima mnogo novca no vremena i pritom veoma prijatno miriše.
Za ovu masku je potrebno samo bademovo ulje i ulje mente. Može se naći u svim apotekama i kada kupujete pitajte apotekarku da li je 100 procentno ili razrešeno. Najbolje je ako nađete 100%.
Maska se nanosi na delimično masnu kosu. U mom slučaju to je sledeći dan nakon pranja.
U činijicu stavite dve supene kašike bademovog ulja i osam kapi ulja mente. Umesto badema može se koristiti i kokosovo ulje.
Kosu dobro raščešljajte i u prskalicu (kojom se prska cveće ) sipajte toplu vodu i njome naprskajte kosu da bi ste lakše naneli ulje. Možda će vam se u početku činiti da je to mala količina ulja ali meni je dovoljna, a moja kosa je gusta i duga preko pola leđa. Razdelite kosu kao kada se farbate i vrhovima prstiju masirajte kožu glave. Povremeno kvasite kosu dok je delite. Kada ste naneli ulje preko celog skalpa ali ne mnogo obimno, prestanite da nanosite ulje i posvetite se masaži koži glave - dok vam ne dosadi. Ja je masiram oko 5 minuta, sasvim dovoljno da utrljam ulje u skalp da bi što bolje upilo. Ulje mente inače potpomaže cirkulaciju kože glave i podstiče rast kose. Kada smo to završili treba da nam ostane jedna trećina maske. Sad se fokusiramo na krajeve. Kvasimo svu preostalu kosu i prstima utrljavamo ulje po krajevima. Ostatak ulja (ako nešto ostane, meni nekad da nekad ne) letimično nanosimo na središnji deo kose.
Nakon nanošenja opet lepo raščešljati kosu i vezati je u visoki rep, a rep uplesti u kiku ili punđu i...to je to.
Sada masku na kosi treba ostaviti koliko god možete da izdržite. Ima učinak i ako se samo prespava sa njom, ali najbolje je ako bi mogla bar 24h da odstoji na glavi.
Malo se teže ispira jer ipak je to ulje ali isplati se namučiti se. Kada je isperem ne koristim regenerator koji mi je inače neophodan kako bih raščešljala kosu.
Kosa je mekša, sjajnija, a nakon par korišćenja vidi se rast i poboljšanje krajeva. Može se koristiti jednom nedeljno, ali ja je koristim jednom u dve nedelje i daje mi odlične rezultate. Kosu perem na dva ili tri dana što je sasvim normalno i krajevi su mi obnovljeni. Šta više? :)

Nadam se da će vam post biti koristan, javite kako ste prošli :)

среда, 29. јануар 2014.

Famozni PRVI blog

Danas, tog i tog dana tekuće godine, reših da napravim blog.... ok

E sad, pošto nemam apsolutno nikakvu predstavu na koju temu šta i kako odlučila sam da jednostavno krenem da kucam mog mozga nasumično odabrane reči/rečenice i to ovako izgleda. 
U ovim sumornim, snegom naruženim danima, kada nestane vode baš pre nego što operete zube, kada se okliznete i onako umetnički padnete pred masom ljudi, kada sređene i u štiklama baš negde pred kraj puta do tačke B zgazite u govance, kada se upiškite od smeha u prepunom autobusu..... ne očajavajte - stvari uvek mogu biti gore. 
Tim povodom, evo sad mi pade na pamet/napamet, otvaram ovaj blog na kome ću sa vama deliti sve svoje dogodovštine tog tipa, a ima ih........ihihi

Ovde nećete naučiti ništa novo, pametno, zanimljivo, ali možda, naglašavam možda, mi se nešto tog tipa i promakne. 
E pa to bi bilo to za prvo javljanje i ne zaboravite - priroda je uvek na strani skrivenih grešaka?! ok...


Kako da nadogradite nokte- same- kod kuće???

Divno je imati duge, sređene nokte, ali ako nismo u stanju da pustimo naše prirodne nokte ili jednostavno nemamo vremena da ih lakiramo često koliko bi trebalo, rešenje je nadogradnja noktiju.
Kada sa strane razmotrimo ceo proces nadogradnje ili izlivanja i ne izgleda tako teško, zar ne?
Tom mišlju sam se i ja vodila, pa eto, sada iz ličnog iskustva pišem ovaj post.
Prvo nam je potreban alat.
I naravno čim biste isti googlovali prvih zilion ponuda bi bili ‚‚kvalitetni nemački ovi oni setovi za nadogradnju noktiju‚‚ . To su gluposti. Jedan takav set se prodaje za 10000 dinara a u drugom oglasu, opet isti taj zaa 3500. Nelogično? Naravno. U tim setovima obično ne dobijete ni pola potrepština, a oni obično sadrže:
  • UV lampu od 36w (koja inače kod kineza u bloku 70 košta 1300din)
  • zilion tupih turpija (solidne turpije u zadruzi koštaju oko 60din, kod kineza su nešto skuplje)
  • sredstvo za uklanjanje zanoktica(kinesko ni slučajno ne koristiti)
  • grickalicu za skraćivanje tipsi (150 din u bloku)
  • milion nekih stikera, šljokica i gluposti koje nisu neophodne za start ali privlače pažnju
  • lepak za nokte(oko 100 din)
  • i da, izuzetno kvalitetne gelove od 5ml, 3 osnovne bla bla bla - ništa ne valjaju jer osnova dobre nadogradnje jesu gelovi i ne možete očekivati da uradite nadogradnju sa gelovima koji inače koštaju oko 200 do 600 dinara.
Gelovi koje sam koristila, za koje pouzdano znam da su dobri su Akzent gelovi. Jesu skuplji, ali su kvalitetni. Kupila sam i jedan Linda i jedan kineski GC ili tako nešto, košaju oko 500-600dinara, ali verujte da ništa ne valjaju. istog dana se odvoje od nokta. Dakle, bolje je dati 3, 4 hiljade za jedan dobar gel koji možete nanositi u više slojeva, nego baciti 2000 na gelove sumnjivog porekla koji em što ne traju em što ko zna šta sadrže i od čega su.
Šta moramo imati u startu? Prvo gel ili gelove, kako se već ko odluči. Onda trebaju nam tipse, lepak za nokte(nikako ne koristiti super lepak), alkohol, ulje za zanoktice(može i maslinovo, bebi ulje, bilo kakvo), tuferi koji ne ostavljaju dlačice (rolna košta oko 500din ali dugo traje kao i gel zaboravite kad ste kupili), dobra turpija, grickalica za tipse, prajmer(sredstvo za dehidrataciju nokta i čišćenje), lampa naravno može i plastična koja je jeftinija, ipak je za kućnu upotrebu i to bi bilo to, četkice ili samo jedna četkica nije  bitno, bitno je da imate čime da nanesete gel.
A sad kako?
  1. oprati ruke i alkoholom dezinfikovati sve, dakle grickalicu, četkicu, turpiju (svaka turpija može da se dezinfikuje, neka manje neka više samo je nemojte potapati direktno u alkohol), dakle sve.
  2. prvo izguramo zanoktice. Možemo i sa drugim noktom a možemo i kupiti pogurivač zanoktica. Verovatno svi kod kuće imamo starru istupelu turpiju koja je na ‚‚izmaku snaga‚‚. E to nam treba. Skidamo površinski sloj nokta, odnosno noktnu ploču. Ovo je najteži deo, najveći problem može da se napravi pa savetujem da ko nije siguran ipak batali sa tom pričom, opet govorim iz iskustva. Blago turpijati površinu nokta dok ne izgubi sjaj i dok ne postane ravna(primetićete da svi imamo one vertikalne crte po površini nokta - e pa to treba eliminisati :) )
  3. kada je to završeno nanosimo prajmer na isturpijani nokat i pritom pazimo na kožu oko noktiju jer može izazvati peckanje.Prajmer ostaviti da se suši oko 2 minuta i nakon toga ne dirati nokte jer smo ih upravo očistili.
  4. sledi odabir tipsi. Treba gledati da tipsa počinje i završava se sa prirodnim noktom.Ne bi trebalo da bude odstupanja jer je estetski jako ružno a i postoji velika verovatnoća da se tipsa koja štrči sa nokta ili  je uža od njega prva odlepi. Polako, lepo izmeriti tipsu za svaki nokat. I ne mislite da su prsti leve i desne ruke isti jer nisu, dakle merimo svaku.
  5. kada smo izmerili stavljamo malu količinu lepka na tipsu - nikako na nokat, i to do označenog dela. Odmah tipsu postavljamo na nokat isto do označenog dela i polako pritiskamo na dole da ne bi ostao vazduh ispod tipse. To je malo teže ali polako se savlada. Vazduh koji ostane ispod tipse savršeno je mesto za pojavu gljivica, a i polako se širi i odlepljuje nokat. Držati nokat nekoliko sekundi dok se lepak ne osuši.
  6. onda grickalicom za tipse skratiti nokte na želljenu dužinu. Možda je najbolje ostaviti ih malo duže zbog naknadne obrade nokta.
  7. sad sledi turpijanje... Turpijamo površinu tipse tako da se stopi sa našim prirodnim noktom. Najbolje ćete proveriti da lli ste dovoljno isturpijali prelaskom prsta preko dela gde prestaje tipsa a počinje prirodan nokat. Razlika pod prstima treba da bude minimalna. Paziti da se ne isturpija previše prirodni nokat. Nakon toga isturpijati i gornji deo nokta i napraviti oblik. Moglo bi da potraje...
  8. kada ste to završili opet prajmer nanosite ali samo na prirodan nokat. nakon što se on osuši krećemo sa gelom
  9. prvo bi trebao da ide bazni gel ili osnova, ali je dobro kupiti i višefazni gel i koristiti samo njega u svakom nanošenju. Gel nanosimo četkicom u tankom sloju i ostavljamo ga u lampi da se suši 2 do 4 minuta. Nakon vađenja iz lampe skidamo lepljivi sloj gela sa alkoholom i tuferom ili maramicom. Palčeve geliramo odvojeno da bi smo mogli ravno da ih sušimo zbog slivanja gela.
  10. posle toga nanosimo drugi sloj gela i isti je postupak. Drugi gel turpijamo ukoliko nije ravan ili je predebeo nokat. 
  11. za osnovu je dosta a sada sledi korak kada šaramo po noktima ili ih samo lakiramo. Ovo je postupak za nadogradnju bez frenča jer je potrebno vreme za frenč pa u međuvremenu trenirajte sa lakovima. Nikako ne koristite obični aceton, već uljani, zato što obični nagriza gel. 
  12. kada smo nalakirali nanosimo poslednji završni sloj gela koji nije obavezan ali da ne biste morali svaki dan da lakirate nokte predlažem, ja tako radim, da ispod poslednjeg sloja naneste neki neupadljivi lak, svetliji, koji ćete imati za ne daj bože na noktima, a preko nalakirajte kako ste zamislili.
  13. poslednji sloj gela se nanosi u izuzetno tankom sloju jer se ne turpija, može ali je lepše kada se ne turpija, i možete naneti završni gel sa sjajem ili obični koji ste naneli i u prethodnim koracima pa preko njega namazati providni lak. 
  14. na kraju se turpija samo onaj deo gela koji je igrom slučaja dospeo do mesa i malo se popravlja oblika sa strane i odozgo nikako na površini nokta.
Ovo sam napisala, kao što rekoh, iz ličnog iskustva, meni funkcioniše, koristim akzent uv gel, nokti drže dok ih ja ne skinem.
Moram reći i da sam, kada sam prvi put pokušala da radim nadogradnju isturpijala palac malo više i zato kažem da se delikatno turpija noktna ploča. I da, trebalo mi je jedno 4 sata da sebi nadogradim nokte tipsama, izlivanje ide dosta brže, ali sam vremenom smanjila to vreme. Pa ipak moj vam je savet da se prvo raspitate iz prve ruke kod neke kozmetičarke da vam pokaže ili što je još bolje, zakažite nadogradnju u nekom salonu i kao, ničim izazvano, ispitujte kozmetičarku oko svakog pokreta koji napravi.
Kada sam sebi uradila drugu nadogradnju, palo mi je napamet da počnem to da radim i drugima za novac - GREŠKA! Sa razlogom postoje kursevi i 99% devojaka koje rade tako od kuće su završile makar te kurseve. Kursevi nisu skupi traju oko nedelju dana i koštaju od 50 do 100e zavisi gde. I ako hoćete da pohađate neki kurs tog tipa proverite da li daju neki sertifikat, diplomu, potvrdu, nešto da ne biste uzalud bacali pare. E a kada završite kurs i malo se zezate kuči otvaraju se i druge mogućnosti - možete raditi na poziv u salonima za procenat što i nije toliko loše. Pa dok u salonu radite nekoj devojci, slučajno joj kroz priču(jer kozmetičarke su tako pričljive) recite da umesto za 1500 vi možete da joj uradite za 1000 i dajte joj broj i tako, polako kreće.... Eto načina da uštedite na svojim noktima, a možda i vremenom zaradite na tuđim.
Nadam se da post nije bio previše konfuzan i da vam je bio od pomoći :)